Empatisk kommunikation

Hjärtat i vår verksamhet

Våra förskolor

Ängbybarnens förskolor består av fem förskolor fördelade på olika adresser i Norra Ängby – Birkamyntet, Blomstermåla, Möjbro, Gökboet och Ängbygården. Våra förskolor arbetar utifrån en gemensam vision och värdegrund. Vi tar barnens behov på allvar när vi utvecklar och formar vår verksamhet och miljö. Vi strävar efter att uppmuntra och stödja barn till att bli självständiga och samtidigt visa hänsyn till andra människor. Med ett empatiskt förhållningssätt, där vi

hämtar inspiration från Nonviolent Communication (NVC), ökas möjligheterna att mötas med respekt och samtala på ett sätt som leder till gemensam utveckling. Vår vision är att stärka barnens självkänsla. Miljöerna på förskolorna, både ute och inne, stimulerar barnen till att utvecklas i sitt eget lärande. Vi har olika aktivitetsområden som vi kallar ”stationer” exempelvis bygg och konstruktion, ateljé och bibliotek. Se nedan "Så här kan en dag se ut på våra förskolor".

Så här kan en dag se ut på våra förskolor

  • Förskolan öppnar ute, frukost serveras till de barn som kommit till 7.30 och vars föräldrar anmält i förväg att de önskar frukost.
  • 09.00-15.00 – Pedagogisk verksamhet (frukt serveras på fm).
  • 10.45-12.15 – Lunchbuffé
  • 12.00 – Vila
  • 14.00-15.00 – Mellanmål (frukt serveras efter kl.16.15)
  • Förskolan stänger

    Alla tider är cirkatider.

Enligt Stockholms stads riktlinjer ska en förskola erbjuda öppettider i förhållande till föräldrars behov inom ramtiden 06.30–18.30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton. Mer om öppettider finns beskrivet i stadens riktlinjer för fristående förskola, https://forskola.stockholm/att-ga-pa-forskola/oppettider-och-schema/

Om ni som föräldrar har behov av andra öppettider kontaktar ni vår koordinator Linda via epost på linda@angbybarnen.se

På alla förskolor finns en matsal, där lunchen serveras från en buffé. Med stöd av en vuxen tränar barnen på att ta mat själva från Buffén redan från 1 års ålder. Barnen tränar sitt lärande i matsalen genom att:

  • Själv få välja och lägga upp mat från buffen.
  • Själv känna efter om jag är mätt eller vill hämta mer mat.
  • Skölja och skrapa sin tallrik efter maten.
  • Som värd bl.a. bjuda in kompisar, hålla fint i matsalen och stötta de som behöver hjälp.

Vi strävar efter att servera mat fri från syntetiska tillsatser som smak och färgämnen. Allt mjukt bröd som serveras bakar vi själva. Efter vad leverantörerna kan erbjuda beställer vi krav, ekologiskt och säsongsbaserad mat. Vi planerar våra matsedlar på ett medvetet sätt och som väcker nyfikenhet.

skolmjölk